Selecteer een pagina

“Is hier tankstation in de buurt?”, vraagt de vriendelijke Turkse loodgieter die bij ons in de badkamer bezig is. Ik vertel hem dat bij de selfservice aan de rand van het dorp de brandstof het goedkoopst is. Maar nee, daar gaat het niet om. Hij heeft sigaretten nodig. “Dan ga je toch even naar de supermarkt, die is hier vlakbij.” Hij vertelt me dat er sinds kort nieuwe wetgeving is en dat die dingen alleen nog maar bij tankstations en nachtwinkels te krijgen zijn. Als niet-roker is mij die verandering ontgaan. Ik vraag hem uit nieuwsgierigheid wat een pakje sigaretten eigenlijk kost. “Veel te veel” volgens hem. Hij rekent me voor dat ze in zijn gezin met drie mensen voor zo’n 1200 euro per maand oproken. Ik kan mijn oren niet geloven. “Waarom stop je dan niet!?!?” roep ik uit. “Zoveel geld en je maakt jezelf alleen maar ziek ermee.” Hij lacht en geeft me gelijk: “Ja niet gezond, maar stoppen moeilijk. Roken helpt tegen stress.”

Daarna vertelt hij me dat hij pas sinds 4 jaar rookt en tijdens Ramadan gemakkelijk een hele dag die dingen laat liggen. Ik probeer een bemoedigend zaadje te planten “Maar als je dat kan, moet het je toch ook lukken om er definitief mee te stoppen! Zeker als jullie het met zijn allen doen. Ga lekker buiten wandelen tegen de stress en stop elke dag die 40 euro die je uitspaart in een potje. Moet je kijken hoeveel leuke dingen je daarvan kan doen.”

Leuke dingen doen vindt hij belangrijk, mooie auto’s rijden ook. Zijn werkbus least hij voor 1000 euro per maand, zijn privé BWM voor 1200. Hij houdt van het leven en vindt dat geld moet rollen. Zijn neef van 52 uit Duitsland spaarde alles op en rookte niet. Maar die viel afgelopen zomer zomaar dood neer in zijn huiskamer. Zware hartaanval. Waarschijnlijk van corona vaccinatie. Huh, heb ik dat goed verstaan? Ik vraag erop door. En ja, hij is ervan overtuigd dat zijn neef als gevolg van de vaccinatie een fatale hartaanval heeft gekregen. “Veel problemen na vaccinatie. Kijk jij niet tv?” Blijkbaar naar andere kanalen dan waar hij naar kijkt. Hij vertelt me dat ook zijn ouders in Turkije en andere familieleden allemaal gezondheidsproblemen hebben gekregen na de vaccinatie. “Echt niet goed!” En hij steekt de laatste peuk uit zijn pakje op.